Milka Taivassalo Maaseudulla kypsyneitä kantoja.

Traktorimarssille tuottajien tueksi!

Perjantaisen maataloustuottajien mielenilmaisun, traktorimarssin jälkeen suomalaisille kuluttajillekin lienee selvää, että kotimaisella ruuantuotannolla ei mene hyvin. On jo puolitoista vuotta siitä, kun Venäjä-pakotteet painoivat etenkin meijerituotteiden hinnat alas, ja kaiken kaikkiaan elintarvikkeiden tuottajahinnat ovat viime aikoina laskeneet rajusti EU:n maatalouspolitiikan ja markkinoiden myllerryksessä.

Epävarman maailmantilanteen keskellä ei ole mitään pysyvää, kun Suomen Maaseutuvirastokaan (Mavi) ei pysty maksamaan kaikkia tukia aikataulussa. Syyksi kerrotaan ”uusien tukimuotojen määrittely tietojärjestelmiin”. Monella tilalla painittiin jo ennen tätä uutista jokapäiväisen jaksamisen ja taloudellisen pärjäämisen rajamailla. Konkurssiin ajautuminen valtionhallinnon takkuavan tekniikan takia on anteeksiantamatonta.

Kansanedustajat Sari Essayah ja Peter Östman (kd) vaativat jo viime viikolla hallitusta ryhtymään erityisoimiin kriisin välttämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriötä patistellaan ottamaan vastuuta tukien maksatuksessa, ja tarvittaessa järjestämään jopa hätälainoja valtiontakauksella, jottei Mavin viivästykset aiheuta konkurssiaaltoa maaseudulle.

Myös KD Nuoret on huolissaan maatalouden tulevaisuudesta. Kotimainen ruuantuotanto nähdään tärkeänä osana kansallista huoltovarmuutta, ja tuottajien työrauhaa sekä byrokratian keventämistä on vaadittu nuorisojärjestön vuosikokouksessa jo syksyllä 2014. Siksi KD Nuoret tukee traktorimarssia. Kyse ei ole kapeakatseisesta yhden kansanosan etujen puolustamisesta, vaan siitä että jokaisella suomalaisella, myös viljelijällä itsellään, olisi pöydässään jatkossakin kotimaista leipää.

Torilla tavataan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Maa- ja metsätalousministeriötä patistellaan ottamaan vastuuta tukien maksatuksessa, ja tarvittaessa järjestämään jopa hätälainoja valtiontakauksella, jottei Mavin viivästykset aiheuta konkurssiaaltoa maaseudulle."

Eiköhän moinen tekninen viive klaarata eikähän se konkurssiaaltoa aiheuta, koska ne rahat ovat tilojen kirjanpidossa saatavina joka tapauksessa. Mitä taas tilojen kassatilanteeseen tulee, niin niin kauan kuin on varaa ajella huviajeluja kalliilla traktoreilla tuhansia kilometrejä ja ottaa "lommoo" viikon verran tuosta vain, ei tilanne vaikuta kovin kriittiselta verrattuna normi-ihmisen arkeen.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Sympatiat ovat kotimaisten tuottajien puolella.

Jari Rahkonen

Annan tukeni suomalaiselle maatalousyrittäjälle ja maaseudun työllisyydelle.

Vastustan huonon hallintotavan yleistymistä tässä maassa, se on kaikelle yrittämiselle rasite.

Kalervo Kyyrönen

Pitääkö meidän suomalaisten tuottaa venäjälle tukijaisilla ruokaa.

Kari Huhtala

Kuikalle: konkurssin aiheuttaa aina maksukyvyttömyys, ei kirjanpidollinen tappio. Kuvittelepa tilanne että olet viime keväänä tehnyt suunnitelmat luottaen suomalaiseen virkamieheen ja hallintoon. Ja sitten rahat ovat viikkoja tai kuukausia myöhässä. Se katkaisee kamelin selän. Hommahan on mennyt jo poskelleen useiden vuosien ajan (Venäjän kauppasulku, maailmanmarkkinat ym). Kukaan ei voi olettaa ettei sen päälle Suomen valtio kykene hoitamaan maksuvelvoitteitaan.

Mitä tuohon "huviajelutermiisi" tulee. Mitenhän tämän kauniisti sanoisi. Tämä on väkeä joka ei lähde pikkukitinöistä liikkeelle. Ajelisitko huviksesi vaikka Kuusamosta traktorilla Helsinkiin ja takaisin? Moni on joutunut järjestämään työt, lomittajat ym. kovan takaa että on päässyt reissulle. Iloa toki tuottaa, että saa vertaistukea toisilta yrittäjiltä.

Yhdessä kyltissä luki: älä hauku farmaria ruoka suussa. Eiköhän me kaikki syödä aika suomalaista ruokaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Konkurssi ei aina aiheudu maksukyvyttymyydestä, vaan yritystoiminnan kohdalla se voi aiheutua ylivelkaantumisesta, jolloin toimitaan ns. negatiivisella equitillä. Kun taseessa olevat saatavat voidaan kirjata creditpuolelle, niin tällaisessa tarkastelussa niiden "arvo" on verrattavissa käteiseen. Silloin akuutin rahoituksen järjestäminen on vain järjestelykysymys, jos tase on kunnossa.

Tässä maatalousyrittäjien rahan saannin viivästymisessä on nyt kuitenkin todellakin kysymys teknisestä viiveestä eikä kukaan ole kyseenalaistamassa sitä, etteivätkö ne summat tulisi, joten tuskinpa kukaan tuon viiveen vuoksi konkurssiin vielä menisi edes maksukyvyttömyydestä. (Onhan heillä varaa ostaa bensaa traktoreihinsakin.)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Bensaa" ei traktorissa oikein kannata käyttää, polttoöljy saattaa tulla työkäytössä halvemmaksi...

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Traktorit olisi hyvin voinut parkkeerata eduskunta talon ympärille siihen asti että päätöksiä alkaa tapahtumaan.

Kari Huhtala

Maatilat eivät pelaa equiteilla eivätkä crediteillä kuten osakeyhtiöt, koska kyse on ammatinharjoittajasta. Siksi ei auta kikkailla teknisellä konkurssilla. Kun rahat loppuvat, seuraa konkurssi, pakkolunastus tai osittaisrealisointi. Näin yksinkertaista se on. Pankki tai muu velkoja päättää, mikä sen muoto on. Ei paljon ilahduta siinä vaiheessa viljelijää, kun sukutila on tikun nokassa.

Kyllä pankissakin osataan laskea. Jos kokonaisuus on sellainen, että homma ei kanna, niin tila ajetaan alas.

Maatilan taseesta puheen ollen: ei ole mitään merkitystä, mikä arvo verokirjanpidossa on navetalla, jos sillä ei ole vaihtoehtoiskäyttöä. Vakuusarvo voi velkojalle olla negatiivinen (purkukustannus). Ei paljon auta pankinjohtajan silmissä jos tilillä ei ole rahaa. Cash is the king.

Käyttäjän PauliKiveks kuva
Pauli Kivekäs

Te olette ihan perseesta.
Vain yksi askel: suomalaiset maanviljelijat nyljetaan. Aivan kohta.
Hillityt sijoittajat ottavat maat ja venttaavat seuraavan sivun kaantoa:Ulkomainen ruokamyynti on vain alhaalla, koska suomalaisen tuotannon uuvuttua kaikki tuonti palautetaan ylatasoon, kuljetuksineen.
Jokainen maanviljelija parjaa koneitta ja perheineen 2 ha alalla. Kaiken muun he ovat investoineet syottaakseen urbaaneja joutilaita.
Mina olin hyva, koulutettu maanviljelija, hyvalla etela-suomalaisella tilalla. Tilani menestyi hyvin, kunnes...
Nyt asun muualla ja elan oikein hyvin 600 m2 puutarhallani ja minun kotimaani tarjoaa ilmaisen syopahoidon loppu elamalleni (ei pitka satsi)

Pauli

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Maatalouden ahdinko on todellinen. Tilanne olisi sama millä tahansa alalla, jossa tulotaso parissa vuodessa putoaa puoleen entisestä. Nekin, jotka nimellisesti pärjäävät, joutuvat syömään aikaisempaa varallisuuttaan. Ne joilla on metsää myytäväksi, pärjäävät pisimpään.

Me kuluttajat voimme auttaa viljelijöitä päättämällä ostaa enemmän kotimaisia elintarvikkeita ja maksamalla niistä enemmän. Pitää varmaan perustaa reilun kaupan yhdistys kotimaista elintarvikekauppaa edistämään.

Keijo Hätinen

Maatalouden ympärillä pyörii paljon työpaikkoja arvioisin 30000. Logistiikka, huoltopalvelut, meijerit jne. Se iso rysäys jos tilat lopettaa.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Maataloustukia maksetaan 4 mrd (4 000 000 000 €) vuodessa. Maatalous- ja puutarhayrityksiä on Suomessa 51 000. Laskennallinen keskimääräinen tuki yritystä kohden on tällöin 78 400 €.

Työttömiä on noin 250 000. Kassat maksavat työttömille n. 3 mrd. Kela n. 2 mrd. Kela maksaa siis työttömille 8000 € per henki. Tämän laskelman mukaan maajussi maksaa valtiolle kymmenkertaisesti.

Jokainen lantapaukku tietää tukiviidakon järjettömän koon. Siinä(kin) asiassa kattoonsylkijä jää työtöntyötön-lappuineen ja harkinnanvaraisine tukineen toiseksi. Heinäkengille eriläisiä tukia on 200 eri sorttia.

Jos ryhtyisin harjoittamaan maatilamatkailua, keskiössä olisi tukimahdollisuuksien kartoittaminen ja hakemusten täyttäminen. Loman loputtua turistit saisivat todistuksen 3 op kurssista hallintotieteiden laitokselta Itä-Suomen yliopistosta.

Disclaimer: Viimeisen kappaleen nimittelyt tehty kaikella rakkaudella.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Haluaisin tietää kuinka paljon pien-, keski- ja suurtilallinen saa tukiaisia + myyntituloja vuodessa. Kumpaa tulee enemmän, tuotteista myyntituloa vai tukiaisia? Mikä on niiden suhde?

Minusta tukiaisia pitäisi maksaa ainoastaan ruokatuotannolle! Miten tuet jaetaan käytännössä? Kuinka suuri osa tuesta menee ruokatuotannolle? Onko jako oikeudenmukainen? Jääkö pieni ruoantuottaja häviölle? MTK,n puheet ovat hyvin epämääräisiä. Tahallista?

Tutkivat journalistit töihin!

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Näitä tietoja löytyy netistä myös itse etsimällä, kun huomioi että lähde on luotettava, kuten Tilastokeskus tai Maa- ja metsätalousministeriö (MMM). Toki olisi mukavaa, että myös toimittajat tarttuisivat aiheeseen.

Toimituksen poiminnat