Milka Taivassalo Maaseudulla kypsyneitä kantoja.

Ostatko orjan?

Elämme vuotta 2014. Ja maailmassa on enemmän orjia kuin koskaan aiemmin historiassa. Miksi? Koska ihmiskauppa on maailmanlaajuisesti yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista toimintamuodoista. Missä on kysyntää, siellä on tarjontaa.

Ihmiskaupan lonkerot ulottuvat kaikkialle maailmaan. Luvut ovat uskomattomia. Voiko 20-30 miljoonaa ihmistä todella olla vailla vapautta tällä hetkellä, vaikka orjuus on kielletty maailman kaikissa maissa? (1) Itsemääräämisoikeuden menettäneitä ihmisiä ei välttämättä tunnista päällepäin. He työskentelevät velkojaan vastaan ilman oikeuksia, ovat palkattomassa pakkotyössä tehtaissa ja rakennustyömailla tai seksityöläisinä. Suurin osa orjista on naisia ja tyttöjä.

Paritusta, pakkotyötä... Eihän tämä voi koskettaa Suomea? Kyllä voi. Suomen kautta kulkee vuosittain jopa satoja ihmiskaupan uhreja. (2) Osa myös jää tänne. Toki toiminta täällä on pienimuotoista, kun vertaa ihmiskauppa-bisnestä vaikkapa Thaimaaseen. Ilmankos se onkin niin suosittu turistikohde. Joskus kuulee väitettävän, ettei prostituutio liity ihmiskauppaan, mutta esim. EU:n tietojen mukaan 62 % sen alueella tapahtuvasta ihmiskaupasta on seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää. Ei itsensä myyminen ole maailman vanhin ammatti – orjuus on. Ja se on kaukana feministien luomasta illuusiosta naisten vapaudesta. Kannattaa lukaista ”18 myyttiä prostituutiosta”. (3)

Kun ymmärtää ongelman massiivisuuden, faktat lamaannuttavat. Mitä yksi ihminen voisi tehdä asian korjaamiseksi? Onneksi paljonkin. Yksi esimerkki tästä on Valo ry – ei orjuudelle -yhdistys. Se koostuu tavallisista suomalaisista ihmisistä, jotka ovat päättäneet tehdä osansa nykypäivän orjuuden lakkauttamisessa. Eri kaupungeissa toimivat aluejärjestöt järjestävät mm. seminaareja ja tempauksia, joilla pyritään lisäämään ihmisten tietoisuutta aiheesta. He myös haluavat auttaa ihmisiä konkreettisesti, edes yksi kerrallaan. Jäsenet ovat esimerkiksi neuloneet itse villasukkia, joita he ovat vieneet kaupungissaan työskenteleville thai-hierojille. Vaikka heidän kohtaamansa naiset eivät ole ihmiskaupan uhreja, vieraillessaan thai-hieronta paikoissa työntekijöille on voitu kertoa Suomessa työntekijöille kuuluvista oikeuksista ja mahdollisuudesta kieltäytyä seksin myymisestä asiakkaille, mikä Thaimaassa on hyvin yleistä. (4)

KD Nuoret on myös halunnut kantaa kortensa kekoon ihmiskaupan vastaisessa työssä. Poliittinen nuorisojärjestö tukee vuosittain jotain kehitysyhteistyötä tai hyväntekeväisyyttä tekevää järjestöä 0,7 %:lla budjetistaan. Tänä vuonna avustuksen kohteena oli Valo ry. Järjestön edustajat ovat olleet kahtena vuonna KD Nuorten vuosikokouksessa kertomassa toiminnastaan, mikä on inspiroinut nuorisojärjestönkin jäseniä ihmiskaupan vastaiseen työhön.

Itse osallistun tänä vuonna Dressemberiin. Kansainvälisen tempauksen tarkoituksena on, että siihen osallistuvat naiset pukeutuvat joulukuun joka päivän ajan mekkoon ja keräävät samalla rahaa ihmiskaupan vastaiseen työhön. Dressemberin jäsenten, kuten myös minun kuulumisia, mekkokuvia ja lajoitusten kertymistä voi seurata kampanjasivullani. (5) Vapaaehtoistyön kautta voimme tehdä tästä planeetasta paremman paikan elää – vaikka vain yhdelle ihmiselle kerrallaan!
 

Blogitekstini on vastaus Vapaaehtoisten päivän (3.12.) haasteeseen, jossa eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haastoi eduskuntavaaliehdokkaita kirjoittamaan kansalaistoiminnasta omassa blogissaan.
 

Lähteet:

(1) hs.fi

(2) Poliisi.fi

(3) 18 myyttiä prostituutiosta

(4) Valo ry

(5) Dressember

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja koska Kristilliset huomaavat sellaisen asian, että työttömät Suomessa joutuvat tekemään työtä ilman palkkaa?

Henry

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Minkälaista työttömänä tapahtuvaa palkatonta työtä Henry tarkoitat?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Tulevaisuudessa työpajat voivat palkata rajattomasti piiskureita palkkatuella valvomaan palkatonta työtä tekeviä. Tätä jotkut pitävät hienona kädenojennuksena kaikkein heikoimassa asemassa oleville."

http://sakutimonen.com/2014/12/piiskureita-palkkat...

____________________________________________

"Suomen toiseksi suurimman ammattiliiton PAMin neuvottelupäällikkö Juha Ojala sanoo, että palkattomaan harjoitteluun liittyvä problematiikka on palvelualalla ilmiönä hyvinkin tuttu. Asia nousi tapetille keskiviikkona, kun EU-komissio ilmoitti haluavansa kitkeä huonot työharjoittelut Euroopasta."

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2013120517798211_...

____________________________________________

"Yli 160 000 palkatonta työviikkoa kesän loppuun mennessä
Työharjoittelussa, työelämävalmennuksessa ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä on kasvanut niin, että kun kaksi vuotta sitten näitä palkatta töitä tehneitä oli reilu 21 000, se oli viime vuonna yli 600 enemmän.

Tänä vuonna kesän loppuun mennessä määrä on jo yli tuhat enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Tämä tarkoittaa, että tänä vuonna syyskuun ensimmäinen päivä oli tehty yli 160 000 palkatonta työviikkoa pelkän sosiaalietuuden turvin. Tutkijoiden mukaan tilastot eivät edes kerro koko totuutta.

– Tilastot eivät ole monilta osin seuranneet työmarkkinoiden muutosta. Kysymys on aika pitkälle kaikenlaisen osa-aikatyön, pätkätyön, harjoittelijoiden, tukityöllistettyjen, ilmiön räjähtämisestä käsiin ja toisaalta tilastontuotanto vastaa ikään kuin normaalia kokoaikaista työsuhdetta. Tilastot kysyy ihan eri asiaa kuin työelämän todellisuus on, sanoo työelämän tutkija Anu Suoranta."

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/palkat...

____________________________________________

"Palkattomia töitä

Lea Suoninen-Erhiö, toimituspäällikkö

Teimme lokakuussa ilmestyvään Nosteeseen toimittaja Veera Nuutisen kanssa juttua kuntouttavasta työtoiminnasta. Jutun teko havahdutti siihen, miten lyhyessä ajassa asenteet ja työttömiä koskeva lainsäädäntö ovat tiukentuneet.

Vielä 2000-luvun alussa sekä palkansaajajärjestöt että työnantajien etujärjestö kritisoivat sitä, että työttömät pakotettaisiin palkattomiin töihin. Se loisi palkkatyömarkkinoiden rinnalle palkattomaan työhön perustuvat työmarkkinat. Silloin oltiin sorvaamassa lakia kuntouttavasta työtoiminnasta. Siihen osallistumisesta tehtiin aluksi pakollista alle 25-vuotiaille, mutta vuonna 2010 se tuli pakolliseksi myös yli 25-vuotiaille pitkään työttömänä olleille."

http://www.nosteessa.fi/noste-blogi/palkattomia-to...

____________________________________________

"Suomessa tehdään vuosittain yli 60 000 henkilötyövuotta töitä ilman palkkaa, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Ohjelman mukaan jopa yli 320 000 suomalaista, 13 prosenttia työvoimasta, työskentelee ilmaiseksi vaihtelevan pituisissa työharjoitteluissa.
MOT:n laskelmissa ovat mukana viime vuonna ilmaista työharjoittelua tehneet ammatti- ja ammattikorkeakoululaiset sekä työmarkkinahallinnon alaiset aikuiset työharjoittelijat."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75929-allistyttava...

____________________________________________

Vauva-keskustelussa ihmiset ihmettelevät ja kertovat:
Miksi ihmiset suostuvat palkattomaan työhön?

http://www.vauva.fi/keskustelu/3912538/ketju/miksi...

____________________________________________

Nuorten karu kohtelu työmarkkinoilla

Moni nuori tekee harjoittelijan hommia toisensa jälkeen eikä saa tavallista työsopimusta kunnon palkalla. Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt -yhdistys ajaa Suomen noin 115 000 harjoittelijan ja tukityöllistetyn asemaa. Aamu-tv:n vieraana yhdistyksen puheenjohtaja Kari Laurila ja SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa.

http://areena.yle.fi/tv/1298167

____________________________________________

Teppo Juhani Palmroos 11.11.2014 Ajankohtainen kakkonen

https://www.youtube.com/watch?v=kJhnfMbn4Hw

____________________________________________

Täältä voi opiskella lisää:

https://www.facebook.com/tht.ry

____________________________________________

Henry

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo Vastaus kommenttiin #4

Kiitos linkeistä Henry! Totta kai olen ja puolueemme Kristillisdemokraatit on tietoinen näistä monista epäkohdista.

Kysyin sinulta, minkälaista työtä tarkoitit, sillä nyt kuvailemasi ikävät tilanteet (palkattomat työharjoittelut ym, joita en itsekään hyväksy) eivät mielestäni ole kuitenkaan verrattavissa orjuuteen, joita kirjoitukseni käsitteli.

Käyttäjän MattiKoivisto kuva
Matti Koivisto Vastaus kommenttiin #21

Jos kelpaa, niin nimikkeenä voidaan käyttää myös ihmiskauppaa.

"YK:n mukaan ihmiskauppa on toisen ihmisen hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, kuljettamista, kätkemistä ja/tai vastaanottamista, johon liittyy uhkaamista, pakottamista, orjuuttamista ja harhaanjohtamista."

Jos tuo ei ole hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, johon liittyy uhkaamista, pakottamista ja harhaanjohtamista, niin mikä sitten?

Mikä on sinun määritelmäsi orjuudelle, jos se tarkoita sitä, että ihminen pakon sanelemana määrätään tekemään töitä ilman palkkaa paikkaan, jota ei itse voi valita? Kyllä ne orjat on ennenkin saanut katon päänsä päälle ja ruokaa päivittäin.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo Vastaus kommenttiin #23

Hyvä huomio. On tosiaan syytä selvittää, mitä nykypäivän ihmiskaupalla ja orjuudella tarkoitetaan, sillä yleensä uhreja ei tunnista päältä päin. Jos nyt puhutaan pelkästään työperäisestä ihmiskaupasta, niin poliisivetoisen hankkeen ylläpitämä ihmiskauppa.fi -sivusto määrittelee sen näin:

"[Työperäisessä] ihmiskaupassa on kyse kokonaisvaltaisesta hyväksikäytöstä esimerkiksi niin, että uhrin työtä ja vapaa-aikaa kontrolloidaan. Uhrilla ei siten ole mahdollisuutta lähteä työstä." Muita tunnusmerkkejä on mm.: "Työntekijöillä teetetään pitkää päivää, heille maksetaan alhaista palkkaa eivätkä he saa heille kuuluvia lisiä ja ylityökorvauksia. Uhreja tai heidän perheitään on voitu uhkailla tai painostaa, ja myös suoranaista väkivaltaa on esiintynyt."

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #4

Niimpä. Ilmaista työtä voi tehdä, mutta sen työntekijän on saatava työstään elanto. Eri kulttuureissa ja eri tapauksissa muillekin kuin itselle.

Kuvitteellinen tilanne. Perhe, jossa äidin ja isän lisäksi 2 alle kouluikäistä lasta ja kummallakin vanhemmalla ollut työpaikka pienen (Suomessa ei ole isoja paikkakuntia)paikkaunnan yrityksessä, joka lopetetaan. Ala jokin harvinaisempi, johon kouluttautuminen on kuitenkin kestänyt 5-6 vuotta tai ikuisuuden ja sitten hankkimaan kokemusta erikoisalasta.

On perustettu perhe sen varaan, että työpaikka säilyy. Pahimmassa tapauksessa on maksettava opintovelkoja, asuntovelkoja ja vaikkapa siitä millä sinne työpaikalle on pitkien etäisyyksiemme maassa päästy. >200 000€ velkaa ja lopputili. (kuvitteellinen, vaikka totta aivan liian usein)
Korvaukset eivät riitä kuin 2 vuotta, joka toisaalta erikoisaloilla saa aikaan taantuman hakijan työssä pärjäämiseen. Ala kehittyy niin, että yritykset hankkitua työelämään ovat opiskelualalla/komuksella nolla. Loppu on se normaali.

Asunto myydään, erotaan ja molemmat muuttaa vuokralle jonnekin lähiöön.

BTW: Kokemusta on, sillä vältin tuon tilanteen jo nuorena muuttamalla täältä sinne missä on töitä ja ihmisiä. Nyt voin käydä muistelemassa lähtöä. Olihan mulla kassi, todistukset ja verkkarit ja muutama satanen rahaa, kun nousin laivaan. Sen ajan pakolainen joka päätyi Englantiin. Sattui hyvä tilanne, sain töitä hotellissa(bordelli), mutta oli asunto, ymmärtäväinen työnantaja ja lyhyt työaika. Saatoin opiskella rahoilla mitä jäi. Luultavasti siksi, että olen valkoihoinen ja suomalainen.

Loppu onkin historiaa, mutta opetti sen kuinka minuakin olisi voitu hyväksikäyttää sillä kotoa en saanut muuta kuin 100 metriä etumatkaa lähtiessä. Omituinen matemaatinen hörhö kun olin.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Ihmettelen, mutta kertaan taas. Suomessa on satoja tuhansia työpaikkoja joissa ihmiset työskentelee provisiopalkalla. Palkka on siis pyöree nolla, jos ei saa sellaista tulosta aikaan, josta yrittäjä saa tuloja. Tai rima on niin korkealla, että siitä "ei jää jaettavaa".

Kun tähän lisätään vielä se, että näille ihmisille tyhönottoneuvotteluissa pakotetaan laittamaan nimi alle sopimukseen, jossa he jotuvat ottamaan apuvälineet työnantajan määräämästä paikasta ja joista joutuu maksamaan veroa valtiolle.

Esimerkkinä myyntintyö. Työsuhde voi olla sellainekin, että palkattu työntekijä on itsenäinen yrittäjä, jolloin häntä ei koske työaikalait. Hänelle on määrätty 3kk irtisanomisaika heti alkuun eikä uudella "yrittäjällä" ole minkäänlaisia suhteita ja näinollen mahdollisuuuttakaan ansaita yhtään mitään.

Toinen esimerkki voisi olla parturi-kampaaja. Hanki tilat, hanki välineet (tai vuokraa ne kaikki jostain ketjusta), sitten pitäisi saada ne asiakkaat. Verot pitää maksaa, sosialiturva samoin ja vuokra+ mainokset. Sitten saat ehkä yhden tai kaksi asiakasta ja se kolmas jättääkin tulematta, vaikka on varannut ajan. Päivän saldo on vieläkin pyöree nolla.
Sama koskee pitsayrittäjiä eri ketjuissa, joissa hommissa paikka ratkaisee miten menee. Jos et tunne paikkauntaa, niin älä ihmeessä lähde yrittäjäksi ilman paikkaunnalta löytyvää asiantuntijaa, joka tietää miten paikassa edes teoriassa saisi palkkaa itselleen. Moni erehtyy ja siksi näitäkin yrittäjiä ketjun omistajat kouluttaa ja hakee jatkuvasti.

Olen itse ollut kaupallisella alalla eri tehtävissä 33 vuotta ja onneksi välttynyt tältä nykyajan ilmiöltä. Ihmisiä houkutellaan yrityksiin töihin ja rekrytointikaan ei ole kovin monimutkaista, koska eihän tarvi maksaa mitään, kun työntekijä ei tuota mitään ja on itsenäinen yrittäjä, joka hoitaa itse sosialiturvansa. Eli, menee pitkä aika kun alkaa saada palkkaa ja sitä ennen maksaa kuitenkin veroja ja sosialiturvasta.

Itseltäni kesti vuosia luoda asiakasverkosto normaalin kuukausipalkan turvin ja sitten pyysin päästä provisiopalkkaiseksi. Tässä työnanataja laski väärin ja yritti moneen otteeseen purkaa sopimustamme. Tein kauppaa 80%:sti sillä, että tunsin ostajat henkilökohtaisesti. Loppu 20% oli kokeilijoita ja sellaisia, jotka tarvitsivatkin firman palveluita satunnaisesti ja harvoin. Nuo uskolliset piti kuitenkin hoitaa hyvin. Heitä ei saanut unohtaa milloinkaan. Kun jälkimyynnin hoiti kunnolla, niin asiat sujuivat kuin itsestään. 80% asiakkaista muistaa minua vieläkin, vaikka en ole enää työelämässä, kun sain tarpeekseni 45v. paikkeilla. Monesti on pyydetty starbaa takaisin hommiin, mutta muutamia lyhyitä tuurauksia lukuunottamatta olen ajellut taksia ja opettanut ihmisiä käyttämään tietokoneita, kun ovat sellaisen hankkineet tai sen kanssa pulaan joutuneet. Tämä työ on vapaaehtoista ja palkaksi saan hyvän mielen ja ruokaa.

Mutta, asiasta saa jonkinlaisen kuvan, kun katsoo netistä avoimia työpaikkoja, joissa palkkaus on suora proviisioperusteinen. Jos pystyy katsomaan vanhoja ilmoituksia, niin siitä voi päätellä, että kyse on 0 palkkauksesta. Niitä on satoja erilaisia yrityksiä. Niillä on jatkuvasti työpaikkoja auki. Niissä aloittelija saattaa olla töissä puoli vuotta ja kauemminkin, vaikka ei saa palkkaa lainkaan tai joutuu jopa maksamaan siitä, että on työsuhteessa. Täysin laillista ja nimikkeen saa keksiä aivan itse. Mutta, kyseessä on pelkästä hyväksikäytöstä ja epävakaasta tilanteesta johtuva ilmiö. Kun jonain päivänä alkaa markkinat taas vetää, niin nämä helppoheikit ja samalla työpaikat katoaa taas kuin tuhka tuuleen palatakseen seuraavan laman myötä taas.

Se on sitten eri asia, kun me kaikki syömme talvisin espanjalaisia vihanneksia ja hedelmiä, jotka käytännössä oli kaikki Almerian alueella tehoveljelyn tuottamia ja orjatyövoimalla hoidettuja. Ainoa niiden tuotteiden jonkunlainen laillinen palkansaaja on yhä se rekkakuski, joka ajaa ne vihannekset 2:ssa vuorokausessa Suomeen.
Orjat ovat niitä laittomasti Välimeren yli Espanjaan "soutaneita" pakolaisia. Nyt kun Espanjassa on lama, niin näillä viljelmillä nähdään jo espanjalaisikin. Heille pitää kuitenkin maksaa palkkaa ja onhan tilanne muuttunut sikäli hieman, että viranomaiset ovat alkaneet vahtia tarkemmin työoloja sielläpäin. EU:n viranomaisten pakottamana ja vain yhden TVE1 kanavalla näytetyn salaa kuvatun dokumentin vuoksi. Se nähtiin pari vuotta sitten meilläkin pätkittynä.

12-15 tuntia töitä 7 päivää viikossa. Jonkunlaista ruokaa sai, jos älysi sitä varastaa. Yöpyjiä nukkui pahvilaatikoissa ja palkkaa sai korkeintaan tupakkaan. Jos sairastui, sai lähteä. Helppoa työnantajan kannalta, kun työntekijällä ei ole papereita ja jokainen on luvatta maassa. Jos alkaa rimpuilla, niin soitto korruptoituneelle poliisille ja pikakarkoitusmääräys järjestyy alle tunnissa ja pakolainen on jo matkalla Tarifasta takaisin Afrikkaan Tunisiaan tai Marokkoon, jossa vastassa on satamapoliisi, joka kohtelee häntä sielläkin luvattomana maahanmuuttajana. Hänet päästetään vapaaksi hankkimaan kyytiä takasin orjaksi Eurooppaan. Eli, käytännössä paikallisen mafian käsiin. Hänet heitetään pikaveneeseen, joka ajaa pimeässä Espanjan rannikolle ja siellä vastaanottajat ottavat porukan haltuunsa, jo poliisi ei pääse seakaantumaana asiaan. Heidät viedään orjatyöhön maksamaan tätä kuljetusta taas kerran. Jonkun arvion mukaan noin 5-700 000 pääsee läpi vuosittain läheltä Gibraltaria. Nyt ongelmana ovat sotia pakoon lähteneet ihmisraukat. Siellä on kovat bisnekset Marokossa, Tunisiassa ja muissakin Pohjois-Afrikan maissa. Kaikki paatit kelpaa.

Mutta, missä on meidän ammattiyhdistysliikkemme, joka sallii meilläkin orjatyön jopa pakotettuna tai uhkauksin saateltuna. Kieltäytyminen merkitsee karenssia ja työsopimuksen teko täsmälleen saman tilanteen, paitsi joutuu tekemään töitä.

Näistä ei puhu kukaan ja siksi minuakin yritetään houkutella kaikenlaisiin projekteihin mukaan. Vaalit tulossa, niin luulisi nyt jonkun kiinnostuvan, sillä eihän tämä voi olla laillistakaan. Kaikenlaisia eri nimikkeitä käyttäen vain yritetään hämätä viranomaisia ja viranomaistenkin taholta, että voidaan kiertää lain pykäliä. Suomessa on minimipalkkalaki. Se vaan ei monilla aloilla merkitse yhtään mitään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Hyvä kommentti.
Ja minäkin mielelläni pyydän sinua yhteen projektiin mukaan. S-postiosoite löytyy profiilistani.

Henry

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo Vastaus kommenttiin #13

Tunnen nämä provisiopalkkauksen ongelmat paremmin kuin hyvin itsekin. Olen tehnyt myyntityötä ilman työsopimusta yrittäjänä, jolloin vastasin itse tuloksesta sekä kaikista kuluista, eikä minulla ollut mitään turvaverkkoa. Tosin tämä keskustelu menee vähän aiheen vierestä, sillä se ei kuitenkaan ollut sellaista orjuutta, mitä kirjoitukseni käsittelee.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Anteeksi. Ymmärrän hyvin, että tämä on ns. asian vierestä. Minua kiinnostaa kuitenkin tämä asetelma: Mitä aiotte tehdä työttömien ja varsinkin kiristämällä teetetyille ilmaistöille? Kyse on kuitenkin 12 %:sta koko Suomen työvoimasta!
En ole nähnyt, että tästä haluttaisiin edes keskustella KD:n suunnalta saati sitten mitään konkreettista.

En ole mikään "Suomalaiset ensin!"-tyyppi, mutta kyllä tuo hiljaisuus kotimaan ongelmista tällä saralla ihmetyttää.

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #22

Juuri näin, ja provisiopalkkaukset, kuntouttavat työt ynnä muut eivät itse asiassa ole orjuutta ollenkaan. Orjuuden oleellisimpia tunnusmerkkejä on, että työhön pakotetaan rangaistuksen uhalla eikä työpaikalta saa poistua. Maailmassa valitettavasti on sellaisissakin olosuhteissa eläviä, ja on tekopyhää ja suorastaan heitä halveksivaa yrittää laajentaa orjuus-termiä vapaaehtoisesti alansa valinneeseen myyntitykkiin tai työmarkkinatuen puitteissa työllistettyihin.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #22

Tässä orjuus on jo pitkällä.

Senverran pitää olla Suomessa itsekäs, että omat nurkat pitää olla järjestyksessä orjuuden kannaltakin, ennekuin on varaa lähteä auttamaan muita.
Meillä ei ole varaa auttaa kaikkia maailman orjia, mutta omat orjamme voimme saada ihmisarvoiseen asemaan pelkkää lainsäädäntöä muuttamalla valvontaa lisäämällä. Talkoissa voisi olla mm. työsuojelupiirit, ammattiliitot ja poliitikot.

Tiedän orjuuden lähtölaskennan jo alkaneen paremmin kuin hyvin sillä tavalla, kuin tarkoitit.

Olen aamuisella kävelylenkilläni löytänyt kuolleita pakolaisia Välimeren rannasta kuolleina. Luulin heidän hukkuneen, koska oli kova merenkäynti. Myöhemmin poliisi tuli kertomaan, että jokaista on ammuttu. Pimeässä kun eivät uskaltaneet hypätä veteen, niin laittomasti maahan tulleesta veneestä heistä osa oli pakotettu hypäämään veteen ja osaa ammattu, jotta salakuljettajat pääsee karkuun tarpeeksi nopeasti. Näin raakaa salakuljetuskin on ja ihmisen arvo on tasan nolla.
Espanja on saanut merelle pimeäkameroita, joiden paikkaa voidaan muuttaa, joten nyt suurin ongelma on siirtynyt Italian edustalle.
Afrikasta on kapeimillaan Eurooppaan vain 10 km. matkaa, jopa hieman alle. Se paikka on vartioitu, kova virta ja vilkkaimmin liikennöity, joten kuljetusta on harjoitettu Marokosta hieman pidempää reittiä. Kaikki tuodaan Eurooppaan myytäviksi töihin, sillä kellään ei ole rahaa eikä henkilötodistusta. Kertoo Espanjan Guadia Civil. He tekevät työtä jossakin Euroopassa ja palkka maksetaan näiden salakuljettjien pomojen tileille.
Nyt tiedetään johdossa olevan Romanialainen rikollisryhmä. Aikaisemmin venäläinen, mutta heidät saatiin ison yhteisoperaation avulla kiinni. Tunisiassa asiaa hoitaa omat rikolliset, mutta hallitus on nyt pyytänyt Ranskalta apua kitkeä toimintaa ja se on jo menossa.
Ongelmana ovat Syyrian ja Egyptin pakolaisten joutuminen Libyassa siellä riehuvien joukkojen kynsiin, jotka ovat todenneet orjuudella olevan hyvät ansaintamahdollisuudet.
Etelä-Euroopan mailla on ongelmia, koska kellään tulijoista ei ole henkilöpapereita eikä heidän lähtömaataan voida tarkkaan mitenkään selvittää. Heitä ei voida palauttaa mihinkään ja Italissakin on jo miljoonia pakolaisia, joita suurinta osaa voidaan kutsua orjiksi. Espanjassa on jo perinteikkäämpää väestöä ja siellä on yritetty jakaa heille jopa oleskelulupia, mutta se on tiennyt sitä, että työsuhde on loppunut ja edes se joku kyhätty hökkeli on pitänyt jättää.
Kukaan ei tule Espanjassakaan toimeen asunnottomana. Sieltä heitä siirtyy Ranskaan ja Britanniaan. Monet osaakin ranskaa joten sielläkin hyväksikäyttäjiä riittää.
Elintason valtava ero on syynä muuttoon. Samaten sodanpelko. Näitä sitten hyeenat yrittää käyttää hyväkseen ja onnistuvat siinä ilmeisen hyvin, koska jaetut elinikäiset vankeutuomiotkaan eivät vaikuta toimintaan mitenkään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Elintasokuilut lisäävät orjuuden kaltaisia piirteitä.

Hannele Korpela

Mistä lähtien orjuus on luokiteltu ammatiksi? Ei se ole ammatti, se on riistoa, yksinkertaisesti.
Eikä todellakaan tarvitse lähteä maailmalta hakemaan palkattoman pakkotyöntekijöitä etsimään, niitä löytyy ihan tästä kotimaasta ja ihan oman hallituksemme siunauksella. Peruste niinkin "inhimillinen ja kristillinen" kuin syrjäytymisen ehkäisy.
Puhumattakaan näistä muissa kommenteissa ilmitulleista työharjoittelijoista, jotka eivät saa palkkaa. Mutta saavat hyvän mielen, kun pääsevät harjoittelemaan tulevaan ammattiinsa. Mikä toivottavasti on jotain muuta kuin orjatyö.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Hannele, olen ihan samaa mieltä ettei orjuus ole ammatti, vaan yksinkertaista riistoa, joka on saatava loppumaan. Vertaus "ammattiin" liittyi ihmiskaupan harjoittamiseen ja siihen käsittämättömään perusteluun, millä prostituutiota joskus kuulee puolusteltavan.

Tässä kirjoituksessani en kuitenkaan nyt käsittele suomalaisen työmarkkinoiden ongelmia, vaan maailmanlaajuista sortoa ihmisten vapautta vastaan. Nykyajan orjat eivät näy edes työttömyystilaoistoissamme, heillä ei ole usein edes henkilöpapereita.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tämä oli kyllä hieno kirjoitus. Erityisesti siksi, että tässä ei ehdotettu mitään kategorisia kieltoja, vaan vapaaehtoisuuteen perustuvaa käytännön toimintaa. Juuri niin esimerkiksi ihmiskauppaa vastaan pitäisikin taistella. Osassa Suomen prostituutiomarkkinoita saatetaan käyttää orjatyötä aivan samoin kuin osassa Suomen rakennusteollisuutta tai pizzerioitakin. Ratkaisu ei kuitenkaan ole prostituution, rakentamisen tai pizzanpaistamisen kieltäminen, vaan puuttuminen vain sellaisiin tapauksiin, jossa selkeästi tapahtuu vääryyttä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Totta. Helpoin ja halvin keino on verouudistus: kaikki tulot, siis aivan kaikki, verotuksessa samalle "viivalle", tulonlähteestä riippumatta, ja kaikki tulo- omaisuus ja verotiedot julksisiksi. Tämä tekee rikollisuuden suuressa mittakaavassa väistämättä yksinkertaisesti kannattamattomaksi liiketoiminnaksi.

Pikkurikollisuuttahan ei voi lopettaa, se voidaan vain kieltää ja siitä rangaista. Suurrikollisuus taas voidaan lopettaa helpostikin tekemällä siitä kannattamatonta.

Jarkko Kivisalo

Positiivista tässä on vain se että ainakaan sukankutomisentaito ei tule katoamaan, kirkosta eroamista jouduttavia ehdokkaita kristillisillä tuntuu riittävän.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Palkaton orjuus lisääntyy Suomessa.
Sakun blogista löytyy orjakapon kommentti.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Hienoa, että muutkin ovat aiheesta huolissaan. Työperäinen ihmiskauppa, johon viittaan, on kuvailtu poliisivetoisen hankkeen ihmiskauppa.fi -sivustolla näin:

"Ihmiskaupassa on kyse kokonaisvaltaisesta hyväksikäytöstä esimerkiksi niin, että uhrin työtä ja vapaa-aikaa kontrolloidaan. Uhrilla ei siten ole mahdollisuutta lähteä työstä. Työntekijöillä teetetään pitkää päivää, heille maksetaan alhaista palkkaa eivätkä he saa heille kuuluvia lisiä ja ylityökorvauksia. Uhreja tai heidän perheitään on voitu uhkailla tai painostaa, ja myös suoranaista väkivaltaa on esiintynyt."

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Tuostahan juuri omassa kommenteissani yritin selventää sitä totuutta mitä olen itse nähnyt ja kokenut.

Kukaan ei nytkään halua kuulla kuka korjaa vihannesviljelmät tänäkin talvena Espanjassa, josta meille tulee rekkalasteittain syötävää Suomen kauppoihin.

Orjuus alkaa siitä, että se kallis muutto (on syy mikä ikinä hyvänsä) kotipaikalta on ainoa mahdollisuus selvitä hengissä. Se peto joka iskee siihen tilanteeseen on tietoinen tilanteesta ja on monesti luonutkin sen.

Hän ja he lupaavat viedä rahattomat ihmiset turvaan. Palkanmaksu alkaa perillä. Yhtään katukaupusteluun sortuneista Espanjassa, Ransakassa, Italiassa tai Kreikassa ei ole vanhoja. He kerjäävät lapsien kanssa. Ne raavaat miehet ja naiset ovat silloin töissä jossain orjina. Nuoret tytöt ja naiset seksityöläisinä. Tykitettynä huumeilla, ettei tunnu pahalta.

Tätä tarkoitin ja tiedän ammattini vuoksi tilanteesta paljon.

Jari Leino

Ainoa toimiva keino orjuuden ja ihmiskaupan ehkäisemiseksi Suomessa on maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen. Se on myös hyvin yksinkertainen keino.

Suomi ei voi tehdä mitään poistaakseen nämä ongelmat koko maailmasta, mutta voimme hyvinkin helposti varmistaa, että orjuutta ja ihmiskauppaa ei esiinny Suomessa.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Läheskään kaikki eivät ole maahanmuuttajia, joita Suomessa käytetään nyt hyväksi. Ongelma koskee aivan tavallisia suomalaisia, joilta on työpaikka myyty alta pois tai lopetettu.

Siksi näitä epätyypillisiä ilmiöitä syntyy, ei siksi, että täällä asuu 70 000 venäläistä. Ei heitä kursseilla näy eikä missään ihmellisissä provisioon perustuvissa kummallisissa työsuhteissa.

Jari Leino

Kukaan ei ole puhunut venäläisistä mitään ja kukaan ei ole niin tyhmä, että pitäisi provikkapalkkaa "orjuutena".

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Onko Milka nyt ihan pihalla siitä, mitä Suomessa tällä hetkellä tapahtuu hallituksen tahdosta? http://sakutimonen.com/2014/12/piiskureita-palkkat...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, onko kyseessä Sigmund Freudin tarkottama 'denial', eli ihminen kieltää sellaisen faktan, jonka kokee epämielyttäväksi?
Nythän Kristillisdemokraatit ovat hallituksessa ja mitä sitä pöyhimään, kun hallitus jatkuvasti lisää työttömien palkattomia töitä.
Yritin kyllä tuossa kommentti #4:ssä hieman valistaa asiaa, eli näyttää, että asia on kyllä ollut esillä aivan kaikessa mediassa.
Laitan tähän vielä kertaukseksi:

"Suomessa tehdään vuosittain yli 60 000 henkilötyövuotta töitä ilman palkkaa, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Ohjelman mukaan jopa yli 320 000 suomalaista, 13 prosenttia työvoimasta, työskentelee ilmaiseksi vaihtelevan pituisissa työharjoitteluissa.
MOT:n laskelmissa ovat mukana viime vuonna ilmaista työharjoittelua tehneet ammatti- ja ammattikorkeakoululaiset sekä työmarkkinahallinnon alaiset aikuiset työharjoittelijat."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75929-allistyttava...

Henry

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Eihän siellä tapahdu enää mitään, kun vaalit lähestyy ja jotkut puolueet ovat olleet vaalikentillä jo 4 vuotta ja eduskuntatyö on ollut sivuseikka.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ei tässä tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan. Orjatyötä ja ihmiskauppaa tapahtuu Suomessa joka päivä, oikein valtion siunauksella. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä kuntouttava työtoiminta. Nopean googlettamisen perusteella Nurmijärvelläkin on oma hikipajansa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Toinen merkittävä palkattoman pakkotyön muoto on työharjoittelu ja työssäoppiminen. Tässä pakkotyössä kunnostautuvat erityisesti paikallis-joukkoliikenteen yrittäjät, toki ei omasta aloitteestaan, vaan valtiovallan sallimana ja siunaamana.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näistä on laaja empiirinen kokemus. Kun olin Paraisilla tällaisessa - pitkä tarina - kuulin kyllä miten silloinen 2006 Työkkärin johtaja oli virkamiehiä ohjeistanut.
Ei siis ihme, että tällaisia kapoja löytyy, joihin tuossa yllä jo viitattiin:

Siteeraan Saku Timosen blogista:
"Työttömien sumaa siis ruvetaan purkamaan ja yhä suurempia joukkoja marssitetaan tekemään palkatonta työtä. Piiskurit heille palkataan palkkatuella. Todennäköisesti palkkatuettuun työhön valikoituvat henkilöt ovat blogiini kommentoivan Työvalmentajan kaltaisia tehtävälleen omistautuneita kapoja:"

Työvamentaja kirjoittaa:
"Ihan turhaa itkemistä näissä kommenteissa. Olen ollut lokakuusta 2009 lähtien esimiehenä kuntouttavan työtoiminnan pajalla. Välillä työvoiman palvelukeskus ohjaa tänne hommiin samanlaisia itkijöitä. Oona aina sanonut suoraan, että joko teet sulle määrätyt hommat kunnolla tai otat karenssia työstä kieltäytymisestä.
80% itkijöistä valitsee mielummin työn kuin karenssin. Näin on mennyt täällä jo viiden vuoden ajan ja näin se tulee menemään tulevinakin vuosina. Ei täällä itkemällä pärjää ja pääse elämässä eteenpäin."

http://sakutimonen.com/2014/12/piiskureita-palkkat...

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Toinen vastaava ilmiö tunnetaan nimellä asevelvollisuus.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joka on kuitenkin aikarajoitteinen ja täydellä ylläpidolla.

Henry

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #27

Aikarajoitteisuus ja täysi ylläpito eivät kuitenkaan poista perusluonnetta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #28

Ei, mutta tuskaa lisää juuri tämä, ettei tiedä koska - jos koskaan - enää saa työtä. Se kalvaa ihmistä ja syö itsetuntoa.
Useimmille intti toimii juuri päinvastoin => Sinua ei ole aiemmin tarvittu mihinkään ja nyt tarvitaan. Tämä riippuu tietenkin maanpuolustuksellisesta asenteesta, joten sitäkään tuskin voi yleistää.
Mutta ymmärtänet pointin.

Henry

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #30

"Ei, mutta tuskaa lisää juuri tämä, ettei tiedä koska - jos koskaan - enää saa työtä. Se kalvaa ihmistä ja syö itsetuntoa."

Eli palkalla ja työn tuottamalla lisäarvolla ei ole niin väliä, pääasia on se että riittää puuhasteltavaa? Työttömien hikipajat toimivat juuri tuolla samalla periaatteella. Samalla filosofialla toimi myös vanha kunnon Neuvostoliitto, jossa ei ollut työttömyyttä alkuunkaan. Tosin sivuklausuulissa voi mainita että sovhoosit ja kolhoosit pyörivät orjilla, ihmiset olivat tekevinään työtä ja valtio oli maksavinaan heille palkkaa.

Vapaassa maassa ihmiset keksivät itselleen tuottavaa tekemistä ilman minkäänlaisia orjahimmeleitäkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #31

"Vapaassa maassa ihmiset keksivät itselleen tuottavaa tekemistä ilman minkäänlaisia orjahimmeleitäkin."

Tämä pitää paikkansa vapaissa maissa.

Mutta Suomessa työtön ei saa:
- tehdä vapaaehtoistyötä => karenssia
- opiskella edes iltaisin, esim. 5 tuntia per viikko => tapaus pyysi lupaa, mutta työkkäri vastasi, ettei ennakkolupa mene harkintaan, ennenkuin opiskelu on alkanut eli => joko sallitaan tai tulee karenssia jos ei sallita, oska työtön on aloittanut opiskelun.
- oman firman pystyttämiseen saa yleeensä rajottavan luvan (pitkä tarina). Totean vain lyhyesti, että pitää olla idea missä ei tarvita investointeja ja joka on selvää pässinlihaa, ennenkuin kannattaa heille edes puhua mitään.
- Jne. jne.
(Olen nyt eläkkeellä, eikä minulla ole omaa lehmää ojassa, mutta 10 vuoden empiirinen kokemus tästä kyllä on.)

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #27

Kuntouttava työtoiminta on vielä huomattavasti enemmän aikarajoitteista. STM:n sivuilta luettua:

"Kuntouttava [sic] työtoimintaa järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti 1-5 päivänä viikossa 3-24 kuukauden ajan."

Lisäksi tuossa työpäivä tarkoittanee korkeintaan 7,5 tuntia. Varusmiespalveluksessa ollaan lomapäiviä lukuunottamatta palveluksessa 24 h/vrk.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala Vastaus kommenttiin #33

Kuntouttavan työtoiminnan 24 kk voidaan laittaa monta kertaa peräkkäin. On tapauksia, joissa ihminen on ollut työtoiminnassa vuosikausia.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #27

Älkääs nyt, asevelvollisuutta Suomessa orjatyövomaksi rinnastako.

Minunkin sotani alkoi puolikielisenä(tai toisinpäin) jossain muukalaislegioonassa Suomessa ja vapaaehtoisena. Siinä jengissä puhuttiin aluksi hoono soomi ja 2-3 viikoa suomea. Meille oltiin kohtelijaita ja huudettiinkin vain harvoin. Mullakin vaikkua korvissa, niin ei tuntunut missään.

No sitten lähdettiin oikeisiin hommiin ja minä pyysin normaaliin ruodikseen Vekarajärvelle. Laittoivat rillipöllön ja kielipuolen tahallan sissikomppaniaan. Puskissa pysyttiin alituiseen ja opin kaikenlaista. Myös hankkiutumaan keittiöpossujen kanssa kaveriksi, jotka antoivat vastapalveluksesta sylillisen makkaraa, nötköttiä ja muita herkkuja. Ja sen sisimuonapakkauksen, jossa on safkaa kahdelle. Ai et maistui. Lihoin 16 kg. vaikka satanen meni 5 sekkaa nopeemmin täyspakkaus selässä kuin alussa pelkissä verkkareissa. Ja ne kafrut. En unoha ikinä toippariakaan. Oon sulle yhä velkaa 30 markkaa. Haloo...:)

Tää on niin surkee vertaus orjatyövoimaan, että miten sen voi keksiäkkään. Siellähän on helvatun hauskaa. Montas natsaa teillä on? Mulla on jo ... ruusuketta, vai mitä nuo ovat. Tappamisesta ei puhuttu mitään koko aikana. Uusien tekemisestä alinomaan tietenkin. Oltiinhan me silloin nuoria.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Dressemberin historiaa ja syyt mekon käyttöön löytyy täältä: http://www.dressemberfoundation.org/#!history/c21kz

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Luin sivuston kirjoitukset, mutta ruotsinkielentaitoni ei oikein riittänyt sen ymmärtämiseen, miksi mekko.

Voisitko selittääihan suomeksi?

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo Vastaus kommenttiin #32

Dressember sai alkunsa ihan vain erään naisen ideasta pukeutua joka päivä mekkoon kuukauden ajaksi. Seuraava täysi kuukausi sattui olemaan joulukuu (december), ja kuukauden nimestä ja englannin kielen sanasta mekko (dress) muotoutui "dressember". Tempauksesta tuli suosittu ja se laajeni Jenkeistä muualle maailmaan. Pari vuotta sitten mukaan kuvioihin tuli lahjoitusten keräys ihmiskauppaa vastaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #67

En vieläkään ymmärrä sen enempää asiayhteyttä kuin sitäkään, mikä tuossa on "tempaus" - valtava määrä naisia pukeutuu mekkoon joka päivä ihan ilman "tempaamisia".

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ihmiskauppapuhe on nykyajan uusi muuakalaisvihan ja maahanmuuttovastaisuuden muoto. Esitetään jopa tuhatkertaisesti liioiteltuja lukuja ihmiskaupan uhrien määrästä ja kuvaamalla kaikki ihmiskauppatapaukset raakojen ja väkivaltaisten rikollisten toimiksi, luodaan mielikuvaa, että etenkin laittomat, eli paperittomat maahanmuuttajat ovat kaikki ihmiskaupan uhreja, ja että maahanmuutto on hirvittävä asia.

Esimerkiksi USA:ssa on puhuttu jatkuvasti kymmenistä tuhansista tai jopa sadoista tuhansista ihmiskaupan uhreista, mutta todellisia tapauksia löytyy kuitenkin niin vähän, että toissa vuonna tuomioita ihmiskaupasta annettiin vain 122 kappaletta.

Ihmiskauppa on äärimmäisen harvinainen rikos, joka paljastuu kyllä, jos ihmiskaupasta kiinnostunut viitsii lukea ihmiskaupasta annettujen tuomioiden määrän netistä, jossa ne Eurostat on julkaissut. Näistä tilastoista käy mm. ilmi, että puolet kaikista ihmiskauppatapauksista koskee romanian romaneja. Eli nämä nykyajan orjuuden paheksujat siis kåytännössä paheksuvat romanikerjäläisiä ja muista Euroopassa liikkuvia itäeurooppalaisia romaneja. Romanofobia ja antiziganismi on uudelleen voimissaan ihmiskauppapuheen muodossa.

Orjuuspuhueet ovat brittikonservatiivien uudelleen lämmittämiä ajatuksia, joilla Britanniassa lietsotaan maahanmuuttovastaisuutta, joka on kovassa kurssissa saarivaltakunnassa.

Ihmiskauppa-termiä käytetään yleisesti ristikkäin ihmissalakuljetuksen kanssa. On totta, että tänä vuonna on 2500 ihmisalakuljetuksen uhria jo hukkunut Välimerellä, mikä on järkyttävä luku. Mutta toisaalta pitää muistaa, että Euroopassa kolmannes maahanmuuttajista on näitä paperittomia, eli useimmiten ihmissalakuljetuksen kautta Eurooppaan tulleita. Heitä on Euroopassa noin 10 miljonaa - kukaan ei tiedä tarkkaa määrää. USA:ssa Obama juuri päätti laillistaa suuren osan Amerikan 10 miljoonasta laittomasta siirtolaisesta.

Ihmiskauppapuhe ja siitä kiihokoilu on muukalaisvihaa ja rasismia. Jos haluat olla antirasisti, sanoudut irti tällaisesta maahanmuuttajien leimaamisesta rikollisiksi.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Ihmiskaupasta puhuminen ei mielestäni ole muukalaisvihaa tai rasismia. Haluan tehdä selväksi, että nimenomaan ihmiskaupan uhreja pitää auttaa, ei lakaista ongelmaa maton alle. Tämän vuoksi asiasta pitää voida saada puhua ilman rasistiksi leimaamista.

Todellista ihmiskaupan uhrien lukumäärää on vaikea arvioida, koska toiminta tapahtuu piilorikollisuuden kautta ja uhreja on vaikea tunnistaa. Auttamisjärjestelmien pariin päätyy vain murto-osa uhreista, tuomioita langetetaan sitäkin vähemmän.

En todellakaan ole muukalaisvihamielinen, vaan mielestäni esim. Romanian romanikerjäläisiä pitää pystyä auttamaan, jos taustalla on ihmiskauppaa. Siitä tosin ei ole varmuutta poliisillakaan: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60886-poliisi-tark...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei auta, vaikka itse ilmoittaisi, että ei ole rasisti tai muukalaiskammoinen. Ihminen ei voi itse määritellä onko hän rasisti vai ei, vaan sen tekevät muut ihmiset. Halla-ahokin väittää, että hän ei ole rasisti, vaan ainoastaan maahanmuuttokriittinen. Jokainen on myös henkilökohtaisesti vastuussa omasta rasismistaan, eikä hän voin vierittää vastuuta muille: "Kun ne muutkin väittivät maahanmuuttajien olevan ihmiskaupparikollisia".

Ihmiskauppan moraalipaniikki ei ole uusi ilmiö, vaan sen ensimmäinen aalto ilmeni jo 1900-luvun alussa. Tuolloin otettiin käyttöön sana ihmiskauppa, ja sillä viitattiin valkoiseen orjakauppaan, jonka kauhuista lehdistö ja romaanit kirjoittivat paljon tuohon aikaan. Jälkeenpäin asiaa tutkittaessa ei kuitenkaan löydetty yhtään oikeusjuttua tai todellista valkoisen orjakaupan tapausta. Kristittynä ihmisenä sinun on hyvä tietää se asia, että erityisesti juutalaiset tuolloin ja 1920- ja 1930-luvuilla syytetyiksi ihmiskaupasta lehdistössä. Et ilmeisesti haluaisi kuulua samaan joukkoon niiden ihmisten kanssa, jotka tuolloin lietsoivat juutalaisvihaa syyttämällä heitä ihmiskaupasta? Nykyisessä ihmiskauppapaniikissa juutalaiset ovat vain vaihtuneet itäeurooppalaisiin romaneihin ja nigerialaisiin, jotka kuulemma pakottavat voodoon avulla nigerialaisnaiset seksityöhön, vaikka Nigeriassa kukaan ei edes harjoita voodoota.

Rasismi ja muukaliskammo eivät ole punaniskaisten itähelskinkiläismiesten yksinoikeus, vaan rasismi ja muukalaiskammo asuvat meissä kaikissa, ja siksi me kaikki helposti uskomme, että ulkomaalaiset ovat usein kauheita rikollisia. Muistatko vuosi sitten tapauksen, jossa Kreikasta löytyi romanileiristä vaaleaihoinen Maria-tyttö. Kuinka me kaikki olimme niin valmiita uskomaan, että romanit olivat kaapanneet vaaleaihoisen tytön ihmiskaupatakseen tämän sitten eteenmpäin, ennen kuin paljastui, että kyseessä olikin albino, ja tytön perhe oli täysin viaton ja lastaan rakastava romaniperhe.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo Vastaus kommenttiin #45

Suomessa tapahtuvasta ihmiskaupasta niin uhreina kuin tekijöinäkin on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Samoin muualla maailmassa uhrit ja tekijät edustavat kaikkia kansalaisuuksia. Tiedostan, että monessa tapauksessa ihmiskaupan uhrit ovat nimenomaan ulkomaalaistaustaisia ja hyväksikäyttäjät suomalaisia… En näe tässä yhteyttä muukalaiskammoon.

Ihmiskauppa.fi: "Ihmiskauppa sekoitetaan läheisilmiöihinsä ja uhreja kohdellaan pikemmin laittomina maahantulijoina, salakuljetettuina siirtolaisina, prostituoituina tai luvattomina työntekijöinä kuin hyväksikäyttöä kohdanneina ihmiskaupan uhreina."

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Orjuus ei ole ammatti, hence orjuus ei ole mailman vanhin ammatti. Mutta hyvä teksti ja tärkeä aihe.

Mielestäni seksin oston rangaistuksia pitäisi miettiä uudelleen, koska nykyisessä tilanteessa ihmiskauppaepäilut jäävät kertomatta, koska ostajat pelkäävät saavansa itse tuomion.

edit. enkä usko, että ihmiskauppa lisääntyisi jos prostituutio laillistetaan, koska siinä ei kuitenkaan laillisesteta ihmiskauppaa, ja sitä tapahtuu nytkin vaikka se on laitonta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Seksin "oston" rangaistavuus on lapsellista idiotismia. Jos ihmiskauppaongelmaan halutaan puuttua, täytyy puuttua niiden toimintaan, jotka siitä taloudellisesti hyötyvät. Se ei ole prostituutioon pakotettu uhri eikä "ostaja". Se on parittaja.

Paritus on laissa selvästimääritelty rikokseksi. Rangaistukset ovat liian lieviä, paritukseen ei käytännössä puututa ja tehokkain keino, vero- tulo- ja omaisuustietojen julkisuus, on käyttämättä.

Johtopäätös: onelmaan ei haluta puuttua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Luulen, että ongelmaksi, tosin toivottavasti ei ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, tuossa tulee se, että nuo rangaistukset pitäisi rajata vain ihmiskauppaan. Silloin kun molemmat tai kaikki osapuolet ovat mukana vapaaehtoisesti, ei parittamisestakaan tulisi seurata rangaistuksia, vaikka siitä taloudellista hyötyä saisikin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #57

Itse en löydä tästä ongelmaa. Toki se ei merkitse, etteikö joku toinen voisi:

9 § (24.7.1998/563)
«Paritus»

Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä

1) järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten tai kahdeksaatoista vuotta nuoremman lapsen tekemää, ilmeisellä tavalla sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tekoa varten,

2) vakiintuneena osana liiketoimintaansa majoittaa sellaiseen tekoon ryhtyvää ja siten olennaisesti edistää tekoa,

3) yhteystietoja välittämällä tai muuten markkinoi toisen sellaiseen tekoon ryhtymistä tietäen, että hänen toimintansa olennaisesti edistää teon toteutumista,

4) muuten käyttää hyväkseen jonkun ryhtymistä sellaiseen tekoon tai

5) viettelee tai painostaa toisen sellaiseen tekoon,

on tuomittava parituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.
(9.7.2004/650)

Yritys on rangaistava.
9 a § (9.7.2004/650)
Törkeä «paritus»

Jos parituksessa

1) tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä,

2) rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti,

3) aiheutetaan tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila taikka näihin rinnastettavaa erityisen tuntuvaa kärsimystä tai

4) kohteena on kahdeksaatoista vuotta nuorempi lapsi

ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä parituksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.
10 § (27.6.2014/509)
Määritelmät

Sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan tässä laissa sukupuolielimellä tehtävää taikka sukupuolielimeen tai peräaukkoon kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon taikka toisen sukupuolielimen ottamista omaan kehoon.

Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tässä laissa sellaista tekoa, joka tekijä ja kohteena oleva henkilö sekä teko-olosuhteet huomioon ottaen on seksuaalisesti olennainen.
11 § (27.6.2014/509)
Syyteoikeus

Syyttäjä ei saa nostaa syytettä kahdeksantoista vuotta täyttäneeseen henkilöön kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi taikka ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista.

Ongelmana on, että lakia ei käytännössä enää valvota.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #59

Niin, ongelmia minun mielestäni ovat tuossa tuon 9 §:n kohdat 1-3. Ne kun eivät minusta ole rikoksia lainkaan, jos kaikki osapuolet ovat mukana vapaaehtoisesti. Miksi saa vuokrata asunnon pornoelokuvan kuvaamista varten, mutta ei prostituution harjoittamista varten?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #60

Niinpä. Miksi ei saa myydä huumeita, vaikka molemmat osapuolet näyttävät olevan suostuvia?

No, ensinnäkin tuo "näyttävät". Toiseksi, yhteisö nyt vain ei aina hyväksy kaikkea - mikä yhteisö mitäkin. Viimemainittu on aina keskustelunarvoinen asia. Lopulta kyse on yhteisön kannalta prostituutiotulojen legitimiteetistä, käytännössä verotettavuudesta.

Uskon bordellitoiminnan ja maksullisen seksi "normaaliudesta" puhuvien vakuutteluihin siinä vaiheessa, kun he itse kertovat olevansa valmiit suosittelemaan prostituoidun ammattia omille lapsilleen ja kertomaan ylpeänä tutuilleen ja kylänmiehille, että "meidän lapset ovat nyt valtion huorakoulun toisella vuosikurssilla ja menevät ensi kesänä työharjoitteluun".

Aiotko suositella omille lapsillesi? Hyvät tulot ja kaikki...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #61

Miksi salliakseen jonkun asian/ammatin pitäisi heti suositella sitä omille lapsilleen? Sallinhan minä poliitikon, sotilaan, viihdetaiteilijan tai puhelinmyyjänkin ammatit, vaikka en suurin surminkaan suosittelisi niitä omille lapsilleni.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #64

Mitäs vikaa vihdetaiteilijan ammatissa on (esim. Vesa-Matti Loiri, Teemu Selänne, Carita Mattila jne., miljonäärejä kaikki)?

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

En oikein halua palkattomaksi orjaksi mihinkään yritykseen. Se on päivänselvä kantani tähän asiaan. Toivottavasti kukaan muukaan ei suostu tällaiseen pelleilyyn.

Käyttäjän remoronkainen kuva
Remo Ronkainen

Hyvä kirjoitus Milka!

Keskustelijoille tiedoksi, että KD ei varmastikaan hyväksy pakkotyön teettämistä Suomessa. Se ei kuitenkaan ollut tämän blogin aihe!

Kaikki kuntouttava työ ei ole kuitenkaan pakkotyötä, ongelmiin pitää tottakai puuttua.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kaikki pakotettu työ on pakkotyötä, kaikki palkaton, tuottava, pakotettu työ on orjatyötä.

Niin se nyt vain on.

Miksi edes KD ei tee aloitetta asiassa, vaan keskittyy ihmisten sänkypuuhien moralisointiin?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Entä HUOSTABISNES,jossa kunnat välittävät lapsia 100 000 vuodessa maksavaan veronmaksajien rahoittamaan laitos ynm."hoitoon"??

Siinähän alle kouluikäiset(kin) erotetaan perheestään ja suvustaan,elinympäristöstään ja vapauden riiston seurauksena ,kilpailutuksen jälkeen siirretään firmojen rahastusvälineiksi.

Laittomistakin huostista huolimatta toiminta jatkuu???Puhutko ihmisoikeuksista valikoidusti,vaiko peittelemällä mitä omassa maassa tapahtuu?

Jii Karelius

Tässä maassa harjoitetaan täysin orjuuden kriteerit täyttävää työtoimintaa. Nimikkeiden, "osallistava sosiaaliturva" ja "kuntouttava työtoiminta" verukkeella ollaan tuomassa ilmainen pakkotyö vallitsevaksi käytännöksi työvoimamarkkinoille. Orjiksi luokiteltavia pakkotyöläisiä myydään yrityksille ja yhteisöille listoissa määritellyin hinnoin kulu-ja matkakorvauksin, jotka maksaa pakkotyön tilaaja. Näistä työsuorituksista pakkotyöläinen saa 9€ päivä, joka kattaa myös työ- ja matkakulut, työ on otettava vastaan 80km:n säteellä.Pakkotyöstä saatava taloudellinen hyöty menee orjan myyjälle kulu- ja matkakorvauksineen. Kieltäytyminen ilmaistyöstä tietää työttömyyskorvauksen tai sosiaalietuuksien menetystä.Samanaikaisesti tämä ilmaisen pakkotyön käyttö syrjäyttää tes:n ja työsopimusten mukaisia palkansaajia työttömiksi,jotka voidaan edelleen pakkomäärätä korvauksien menetyksen uhalla pakkotyöhön jne.Käsittääkseni puolueesi KD ei voi hallituspuolueena olla tietämätön vallitsevasta asioiden tilasta. Vanha testamentti hyväksyi orjuuden, mutta uusi-testamentti ja Jeesuksen Vuorisaarna toi asioihin uudet lähtökohdat. Voisin kuvitella, että kristillisessä etiikassakin sisältö on tärkeämpää kuin nimikkeet, joiden alla tätä samaa menneisyydestä tuttua orjuutta harjoitetaan. Yksinkertaisesti: teetetään työtä pakottamalla eikä makseta palkkaa.Tämä on todellinen ihmisoikeusrikkomus niitä muutenkin vähävaraisia kohtaan, joilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua hyväksikäytettäväksi..

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei toistaminen tee valheesta totta. Osallistava sosiaaliturva tai kuntouttava työtoiminta eivät ole orjatyötä, koska niihin ei pakoteta rangaistuksen uhalla. Rahan maksamisen lopettaminen ei vielä täytä rangaistuksen kriteerejä. Lopetetaanhan palkkatyöläiseltäkin palkanmaksu, jos hän ei hoida työtehtäviään. Jos rahan antamisen lopettaminen katsottaisiin pakottamiseksi, niin kaikki palkkatyösuhteessa olevat olisivat orjia.

Jii Karelius

Tässä maassa harjoitetaan täysin orjuuden kriteerit täyttävää työtoimintaa. Nimikkeiden, "osallistava sosiaaliturva" ja "kuntouttava työtoiminta" verukkeella ollaan tuomassa ilmainen pakkotyö vallitsevaksi käytännöksi työvoimamarkkinoille. Orjiksi luokiteltavia pakkotyöläisiä myydään yrityksille ja yhteisöille listoissa määritellyin hinnoin kulu-ja matkakorvauksin, jotka maksaa pakkotyön tilaaja. Näistä työsuorituksista pakkotyöläinen saa 9€ päivä, joka kattaa myös työ- ja matkakulut, työ on otettava vastaan 80km:n säteellä.Pakkotyöstä saatava taloudellinen hyöty menee orjan myyjälle kulu- ja matkakorvauksineen. Kieltäytyminen ilmaistyöstä tietää työttömyyskorvauksen tai sosiaalietuuksien menetystä.Samanaikaisesti tämä ilmaisen pakkotyön käyttö syrjäyttää tes:n ja työsopimusten mukaisia palkansaajia työttömiksi,jotka voidaan edelleen pakkomäärätä korvauksien menetyksen uhalla pakkotyöhön jne.Käsittääkseni puolueesi KD ei voi hallituspuolueena olla tietämätön vallitsevasta asioiden tilasta. Vanha testamentti hyväksyi orjuuden, mutta uusi-testamentti ja Jeesuksen Vuorisaarna toi asioihin uudet lähtökohdat. Voisin kuvitella, että kristillisessä etiikassakin sisältö on tärkeämpää kuin nimikkeet, joiden alla tätä samaa menneisyydestä tuttua orjuutta harjoitetaan. Yksinkertaisesti: teetetään työtä pakottamalla eikä makseta palkkaa.Tämä on todellinen ihmisoikeusrikkomus niitä muutenkin vähävaraisia kohtaan, joilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua hyväksikäytettäväksi..

Toimituksen poiminnat